sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

3.4.


Kielipoliisi tässä taas hei!

Kuten olen kertonut, saan allergista ihottumaa eräistä kielemme sanoista. Oireita ovat viime aikoina aiheuttaneet esimerkiksi seuraavat:

Matka
Alun perin tällä on kai tarkoitettu siirtymää kahden toisistaan etäällä olevan pisteen välillä, esimerkiksi matka Oulusta Kokkolaan. Nykyään matka tarkoittaa mm. kurssille osallistumista, koulun käymistä, raskautta tai kilpailua. "Tämä on ollut huikea matka omaan sisimpääni", toteaa keski-ikäinen, joka on juuri osallistunut perinteisten askartelumenetelmien kurssille ja painanut perunapainannalla itselleen tyynyliinan.

Huikea, mieletön
Meidän ankara maamme on muuttumassa hattaraihanuudeksi, mikäli laatusanoja on uskominen. Huikea ilma, huikea tyyppi, huikea takki, huikea vegeaamiainen, mieletön matka, mieletön ihminen!
Mitäs muita adjektiiveja sitä olikaan olemassa?

Rieha
Jossakin takametsissä järjestetään laskiaisrieha tai vappurieha. Laskiaisena sataa räntää vaakasuoraan, laskiaispullan hillot ja kermat valuvat rinnuksille. Ihminen tuntee syyllisyyttä, kun ei koe riehaantuvansa räntäriekaleiden iskeytyessä kasvoihin.
Vappuriehassa sataa räntää vaakasuoraan, sima on hieman kitkerää ja märät serpentiiniriekaleet takertuvat jalkoihin. Ihminen syyllistyy, kun ei kykene riehaantumaan kevään juhlasta.
Olisiko käytettävissä jotakin vähemmän syyllistävää tapahtumaa tarkoittavaa sanaa kuin rieha?

Keidas
Tarkoittaa alun perin aavikolla olevaa kosteaa ja viljelyskelpoista paikkaa, jossa on pysyvästi vettä saatavilla.
Suomessa ruokakeidas tarkoittaa rasvankäryistä pientä ruokapaikkaa, jossa tarjotaan samaa kebabia kuin viidessätuhannessa muussa keidas-paikassa.
Kuntokeidas on liikuntapaikka, jossa on sama hienhaju kuin tuhansissa muissa liikuntapaikoissa, ja irronneet hiukset kelluvat kasoina suihkujen lattialla.
Keidas-sanan käyttö suomalaisessa liike-elämässä  on vahvasti liioteltua.


Muistutan vielä, että jos kuulette minun käyttävän sanaa huikea, voitte syöttää minulle väkisin yhden kaalikääryleen, tuon inhoamani ruokalajikkeen.

5 kommenttia:

 1. Sinun on parasta pysytellä mielettömän kaukana mieheni huikeasta suvusta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! :D
   Enpäs ole huomannut näitä laatusanoja, mutta alan korvat höröllä tarkkailla!

   PS. Eilen kuulin analyysin, että Teemu Selänne on tartuttanut suomalaisiin tuon huikea-hokeman. Näin sai ihana Teemu yhden särön ulkokuoreensa ;)

   Poista
 2. "Ja sit meillä on tämä Veera, aivan huikea persoona!" Niinhän se Selänne sanoi siinä kiitospuheessaan kun paitaa jäädytettiin. Että kiitos Teemu, kun olet tämän ihanan huikea-sanan tuonut meille sieltä rapakon takaa. :D Mielettömän huikee juttu kyllä kaikkinensa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmi, noin tarkasti Teemun sanomiset mielessä :D!
   Millainen on huikea persoona? :)

   Poista
  2. Tätä lausahdusta vatvottiin myös teillä kun käytiin alkuvuodesta, niin on hyvin jäänyt mieleen. ;)
   Hankala kysymys tuo jälkimmäinen. :D

   Poista

Ilahdun viestistäsi!