perjantai 29. huhtikuuta 2016

29.4.Tulipa semmoinenkin mieleen, että nykyisin analysoidaan mahdottomasti kaikkea. Itse olen siitä oiva esimerkki: kun lähistölle sattuu joku ystävistä, nojailen olkaan ja pohdin traumat, synnytyskokemukset, kivut, ahdistukset ja sen, miten lapseni mahtavat mihinkin reagoida.
Eräänä päivänä yksi henkilö puuskahti: "Minä en tartte mitään tukea, saan tukea urheilusta!" ja mielestäni  se oli mahdottoman hienosti sanottu: aina ei tosiaan ole välttämätöntä analysoida, joskus voi lähteä vaikka lenkille yksin.

Vanhemmuudesta on tehty yksi analysoinnin kohde. Miten onnistuu varhainen vuorovaikutus, imetys, äiti-lapsi-suhde, isä-lapsi-suhde, pinsettiote, kuivaksi oppiminen, nukkuminen, sormiruokailu, perhepeti tai -pedittömyys, riimilorut, tavutus, yhdellä jalalla hyppely, pääjalkaisen piirtäminen, pettymysten kohtaaminen, tunteiden sanoittaminen, erossa olo, ruokaympyrä...
Niinpä niin, ahdistuin jo, ei onnistu. Luulen, että monet muutkin ahdistuvat, kun vanhempana olosta on tehty lähes tutkintotavoitteinen suoritus.

Analysoin siksi, koska se on niin mukavaa. Joskus on hieno huomata, miten jokin toimintamalli tai tekeminen saa nimen, joka liittyy esimerkiksi ihmisen kehitysvaiheisiin tai toimintaan ryhmän jäsenenä. Se on vaan niin kivaa! Oivalluksen iloa aina uudestaan. (Toki on myös mahdollista, että analyysini menevät pieleen.)

Mutta toisinaan mietin, että ajatukset romukoppaan ja sen sijaan
- risusavottaan
- ikkunanpesuun
- munkkeja paistamaan
- pihaa haravoimaan
- siivoamaan oikein tosissaan
- kukkia istuttamaan ja kitkemään
- kantamaan muuttotavaroita
- juoksemaan
- marjoja poimimaan

Näistä töistä seuraava fyysinen väsymys virkistää ajatuksia ihmeellisesti. Siksi uskon siihenkin, että liikunta on masennuksen hoidossa oiva apu.

(Kuva ei liity tarinaan. Olipa vaan arkistoissa niin kivan värikäs ja kuvaa sitä, miten monenlaisin jaloin täällä tallustellaan.)

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvä kirjoitus! Tuntuu, että äitiys on hyvin usein suorittamista ja paineet kovia joka suunnalta. Olen ollut jo pitkään blogisi seuraaja ja tykkään kirjoitustyylistäsi! Hauskaa vappua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos sinulle ihanasta kommentista! Iloista vappua! :)

      Poista

Ilahdun viestistäsi!