tiistai 1. joulukuuta 2015

1.12.

Joulu tulee.
Olen ajatellut paljon.

Sydäntäni hykerryttää, sillä meillä on kassi, jossa on iloisia jouluyllätyksiä omille lapsille. Olen voinut hankkia niitä asioita, joita he ovat toivoneet. Olen jo nyt iloinen siitä, miten iloiseksi he tulevat, kun saavat toivomiaan asioita.
Tämän ajatuksen perään tulee seuraava ajatus, joka sammuttaa iloa: kaikilla ei ole näin. Kaikki eivät kävele kauppaan ja hae lista kädessään asioita, joita läheiset ovat toivoneet.
Ahdistus ei murehtimalla kummene, on tehtävä jotakin. Askelet kevenevät sillä hetkellä, kun kävelen eteenpäin ja annan jotakin omastani.

Pidän siitä jouluolosta, joka on kodissamme. Kuuntelen Jouluradiota, paistan melkein joka päivä kahville torttuja; iltapäivällä tulee sopiva pysähtynyt hetki, jolloin voi istua pöydän ääressä syömässä joulutorttua (ja varomassa tulikuumaa luumuhilloa). Kaksi pienintä toivoo, että tulen istumaan heidän huoneeseensa. Menen, otan neuleen mukaan, istun ja teen silmukoita. Lapset leikkivät, on rauhallista. Kynttilä palaa keittiön pöydällä.

Kun menen muualle, jouluolo katoaa. Osta tämä pyyheliina täksi jouluksi! Tämä kirja! Tämä nukke! Nämä pallovalot! Tämä peli! Tämän ostamalla tulee oikea joulu!
"Avaamme hitaasti kirjoja, jotka joskus luetaan ja unohdetaan", sanotaan maailman kauneimmassa joulurunossa. Kaikki lahjat avataan ja unohdetaan, lempeää tunnelmaa ei, ja sitä ei voi paketoida, se tulee jostakin muusta.


10 kommenttia:

 1. Mullakin meinaa suorastaan ahdistus iskeä kun joulun aikaa kauppoihin menee tai mainoksia lukee. Suorastaan ällöttävää kaikkien juhlapyhien kaupallistaminen, se sotii niin niiden perimmäistä ajatusta vastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdessä joulun avauksessa kuulin sanat: "Joulun on myös kaupan juhla". Niin kai se on, mutta kaikin voimin yritän tuota kaupan juhlaa vastaan tapella, vaikka vaikealta välillä tuntuu. Tokihan sitä itsekin suurimman osan lahjoista hommaa kaupasta, mutta se ei ole juhlavin paikka, jossa jouluoloani haluan etsiä.

   Poista
 2. Samankaltaisia ajatuksia <3 Vaikka meilläkään ei ihan sentään ole mahdollista täyttää kaikkia lasten toiveita. Meidän eskarilainen esikoinen Aino nimittäin on toivonut hevosta ja hevostallia omalle pihalle. Hmm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei meilläkään kaikki toiveet toki toteudu, mutta jokaiselta kuitenkin jokin sellainen, joka nyt tuntuu tärkeältä. Mielelläni pysyn kohtuudessa: silloin lahjan arvo kai tuntuu isommalta, kun se ei ole vain yksi osa hirveästä kasasta, vaan jokainen asia olisi oikeasti mietitty.

   Poista
 3. Maria. Nuo viimeiset sanat koen niin omiksi. Jotenkin sitä aivan kammoaa tuonne kaupoille menoa. Kun jokapuolella on tavaraa, jota juuri jouluksi pitäisi mainonnan mukaan ostaa. Niin kuin sen ostamisen ja laittamisen myötä tulisi joulu ja sen tuntu.
  Tunnelmat, tuoksumuistot ja joulunelämykset jäävät elämänikäisiksi lahjoiksi mielen sopukoihin. Ne kulkevat joulunlahjoina mukana halki elämän. <3 Ihanaa joulunaikaa Sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, rauhallista joulun odotusta!

   Omat tärkeät joulumuistot liittyvät usein musiikkiin. Meillä on pienenä kuunneltu paljon radiota kotona, samaa perinnettä tykkään itse nyt jatkaa. Jouluolo tulee minulle juuri silloin, kun radio alkaa soittaa joulumusiikkia: se aika on hyvin rajallinen vuodesta, mutta ajattelen aina, että nyt koko maassa on joulu, kun ihan virallisella kanavalla kuuluu tällaista, tämä on kaikkien kuultavissa.
   Kynttilöiden, joulukuusen ja joulutähtien hämyisä valoisa illan tullen pimeässä huoneessa - siinäkin on jotakin ihmeellistä joulun tunnelmaa <3

   Poista
 4. suun ruoka juoma,meno muu.laps hankeen hukkuu unhoittuu..Eikös se laulussakin laulettu jo kauan kauan sitten,markkina-humun keskellä joulun tärkein sanoma tahtoo unohtua :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin. Harmi, että joulu joululta kaupan merkitys tuntuu korostuvan. Ajattelu jotekin vääristyy, ettei ilman uuden ostamista ole mahdollista saada joulun tunnelmaa. Ajattelin tänään kun siivosin ja vein jotakin leluja välillä jemmaan varastoon, että on sekin hullua - siivoan entisiä pois näkyvistä, että uusia leluja voi jouluna tulla tilalle!

   Poista

Ilahdun viestistäsi!