torstai 8. tammikuuta 2015

8.1.

Jokainen teksti on riski. Siinä paljastaa itsensä.
Jossakin joku lukee tätä ja ajattelee: Se miettii tuota asiaa noin. Onpa lapsellinen/naiivi/tietämätön/ylpeä/pelokas/muka tietäväinen.
Tai ehkä joku ajattelee: juuri tuota minäkin olen miettinyt.

Annoin oppilaille tehtävän: Kirjoita 10 minuutin ajan kynällä paperille asioita, joita vaan tulee mieleen. Älä sensuroi, älä mieti onko järkevää. Alitajunta puhuu.
Tein itse saman, ja silloin tämä teksti tuli minusta ulos.

Kirjoittamalla voin syvimmin puhua kieltä, jolla ajattelen. Metsästän koko ajan kauniita lauseita. Yhden sellaisen olen itsekin keksinyt vuosia sitten: "tuuli kulki tähkien yllä". Tuuli liikkuu hitaasti kypsyvän viljan yli ja taivuttaa tähkiä vain hiukan. Elokuun valo on kaunis ja vielä lämmin. Tykkään myös sanoista "musiikkia vanhasta Euroopasta". En toistele niitä kotona lapsille, vaikka ehkä voisinkin. Vanha Eurooppa vie ajatukseni mukulakivikaduille, joiden vierellä olevissa taloissa on holvikaaria. Sanat kuulostavat siltä.

Kirjoittaminen puhdistaa, opettaa, jäsentää, selkeyttää, naurattaa, lohduttaa, koskettaa.
Mutta jokainen teksti on riski.

12 kommenttia:

 1. Voi että! Mitä ajatuksia! Se on juuri noin...kirjoittaminen on puhuttua sanaa pysyvämpää, siihen voi palata ja sitä lukija suodattaa lukiessaanomien ajatusten, tunnetilan, historian ja vaikka minkä läpi. ja niistä kaikista yhteensä muodostuu se teksti. Oijoi. Taidan jonakin päivänä tehdä antamasi tehtävän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania ajatuksia sullakin! Se on jännä juttu, miten oma eletty elämä vaikuttaa tekstin tulkintaan. Siksipä yksi juttu saa valtavasti ulottuvuuksia, kun sitä katsotaan eri näkökulmista. Parhaimmillaan se on niin kuin taideteos, joka saa merkityksen katsojan mukaan.

   Poista
 2. Jos minä ajattelen sanoja joista pidän, niin näen ne vain sanoina, en niiden merkityksinä. Hassua. Lauseestasi tuli mieleen minun yksi lempisana: kansanmusiikkijuhlat. Siinä on hyvin alkuunlähtevä rytmi ja päättyy kuitenkin pehmeän ytimekkäästi. Siis tuo sana - itse kansanmusiikki on sitten jo ihan eri asia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tämä on hauska kommentti! Tulee hyvin ilmi se miten eri tavalla asioita ja vaikka niitä sanoja katsoo ja lukee. Mulle sanat tekee kuvia mieleen, mutta toisaalta myös pelkät kauniit äänteet aiheuttavat sen, että sana on kaunis. Tykkään yleensä u-kirjaimia sisältävistä sanoista :) U on kaunis äänne.

   Poista
 3. Kiva postaus! Mulla on ihan samanlaisia ajatuksia.. vaikka mun blogi ei sisällä kovinkaan henkilökohtaisia juttuja, silti tuntuu siltä että jokainen postaus on riski.
  Mutta sulla on kiva blogi ja hyviä juttuja, jatka samaan malliin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä! Välillä näitä asioita miettii enemmän. Sitten lohduttaudun sillä etten ole läheskään henkilökohtaisin blogi, jota Suomessa julkaistaan. Toiset ovat vielä reippaammin rohkeita ja avaavat ajatuksiaan.

   Poista
 4. Blogisi on raikas tuulahdus sisustusblogien ynnä muiden hömppäblogien joukossa. Monet kerrat kirjoituksesi ovat saaneet minut ajattelemaan asioita uudelta kannalta ja jopa kyynelehtimään. Kiitos! Toivottavasti jaksat jatkaa blogin pitämistä. Uskon, että se antaa paljon monelle lukijalle. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi! t. Pohjoisen tyttö etelästä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menen ihan hämilleni näistä ihanista sanoista. Lämmin kiitos tästä! ♡
   Kirjoittamalla voi ilahduttaa, kohdata, lohduttaa - se on totta!

   Poista
 5. Sinäpä sen sanoit! Jokainen teksti on riski...:D Mutta minkäs teet,kun se kirjoittaminen nyt vaan sattuu olemaan "mun juttu" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Välillä mietin, että voisin kai kirjoittaa jotakin muuta kanavaa pitkin, kun se kirjoittamisen palo on, mutta en ole vielä keksinyt muuta reittiä :)

   Poista
 6. Oon tainnut jo asiasta mainita aiemmin, mutta itse lakkasin jo hyvän aikaa sitten lukemasta hömppäblogeja. Jossain vaiheessa blogisi taisi olla ainoa jota seurasin. Usein mietin, että olet rohkea kun kirjoitat niin aidosti ja rehellisesti kaikesta, mutta samalla äärettömän kauniisti.
  Itselleni tämä nettimaailma on jonkin sortin mörkö, olen erittäin varovainen kirjoittamaan oikeastaan mitään mihinkään.
  Nautiskellen luen hyvin kirjoitettua tekstiä, joka ei sisällä jatkuvasti kielioppivirheitä. :)
  Tykkään sanoista, jotka sisältävät esim. U-, A- ja L-kirjamia. Tytön nimeksi haaveilin Luisa, kun se on kirjoitettuna niin kaunis. Onneksi vauva oli poika, niin ei pitänyt vaivata päätään nimellä, joka kuulostaa lausuttuna vähintäänkin hassulta. :)
  Kiitos kauniista blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta viestistä!
   Netti...niin. Välillä itekin ajattelen, että on mörkö ja heti lopetan kaikki. Sitten mietin että muutkin kirjoittaa (huono perustelu, kun pitäis tehdä päätökset täysin itse).
   Ehkä tämä on yks osa meidän elämää ja lasten tulevaisuudessa vielä enemmän? Sitä toivoisin, että sisältö säilyisi tärkeämpänä kuin kaikki käytettävät ohjelmat, sovellukset ja menetelmät.
   Jos tähän jää kielioppivirheitä, se on mulle kauhistus :) Mun pitäis osata kirjoittaa oikein, mutta joskus saattaa jokin yhdyssana mietityttää.

   Nuppu on minusta nätti nimi. Tiedän, etten koskaan tule sitä käyttämään, mutta äänteiltään ja merkitykseltään ihana :)

   Poista

Ilahdun viestistäsi!