perjantai 17. lokakuuta 2014

17.10.

"Siinä sinä taivallat, Joonas, lyhdynkantaja.
- - -
Murheesta on kirjoitettava, jotta meille hetkeksi siitä olisi pääsy.
Murheesta, mutta myös siitä ilosta, joka meitä ympäröi.

Joonas, lyhdynkantaja.
Näen sinut, kun siinä taivallat, niin pienenä, niin luottavaisena ja aivan urheana. Sinä kahlaat poikki syvän heinikon, erityisen lyhyin askelin, erityisen pieniä jalkojasi korkealle nostellen. Verryttelypuvussasi, jonka hihansuista ja housunlahkeista on leikattu sinisiä pumpulirenkaita ja jonka rinnassa lukee suurin valkoisin kirjaimin SUOMI.

Sinun unelmasi ovat käyneet niin paljon pienemmiksi kuin toisten... ei sinusta tule kilpajuoksijaa eikä ratsupoliisia, ja sen sinä jo tiedät. Sinun on hypättävä paljon vaivalloisempia hyppyjä ja ylitettävä syvempiä kuiluja kuin toisten; sellaisia, joista kiiltäväposkiset kansallissankarit eivät edes osaa uneksia väkijoukkojen edessä hymyillessään.
Mutta tänä yönä sinä olet metsän ja niityn haltioiden uskottu, itsekin taikojen valtias, sinä olet erityisen viisas ja erityisen onnellinen pieni poika.
Kulkue seuraa sinua vaieten, sisaruksesi ja leikkitoverisi, eivätkä tällä kertaa edes isot pojat naura. Poikki vihreän niityn, poikki sinisen niityn, poikki yön seiteistä hopeisen niityn.

Joku lapsista kantaa vihertävää lyhtyä, toinen punertavaa, mutta kaikkein kaunein on sinun, Joonas, kultainen lyhty."

(Kaarina Helakisa: Pikku Joonas)
Kaunis kirja erilaisuudesta. Suosittelen.

Tänään aloitamme syysloman.


1 kommentti:

  1. kuulostaapa kiehtovalta kirjalta. kiitos vinkistä! mukavaa syyslomaa sinnekin...mekin täällä aloittelemme.

    VastaaPoista

Ilahdun viestistäsi!